Warning: Creating default object from empty value in /home/botolanggun/umnoshahalam.com/wp-content/plugins/potisen-themer/redux/redux-framework/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
DS Ahmad Maslan : Titah Yang Tepat, Jadi Panduan Pemimpin Dan Rakyat - UMNO SHAH ALAM
DS Ahmad Maslan : Titah Yang Tepat, Jadi Panduan Pemimpin Dan Rakyat

DS Ahmad Maslan : Titah Yang Tepat, Jadi Panduan Pemimpin Dan Rakyat

Saya amat teruja dengan Titah Tuanku SPB YDP Agong ketika Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Majlis Parlimen yang Keempat Belas pada 18/5/2020.

Sidang Parlimen

Tuanku menjelaskan bahawa naratif politik negara telah digegarkan dengan peletakan jawatan PM yang ke-7. Tuanku menjelaskan bahawa apa yang Baginda lakukan untuk melantik TS Muhyiddin Yassin sebagai PM ke-8 adalah selaras dengan konsep Raja Berperlembagaan dan demokrasi berparlimen.

Tuanku juga bertitah antara lain agar Ahli Parlimen dan kerajaan menjiwai keluh kesah rakyat, membela nasib rakyat, berpegang kpd prinsip adil, berbudaya politik bersih, berpolitik matang yang positif agar dicontohi oleh rakyat jelata.

Saya menjunjung kasih atas nasihat yang sangat berguna itu dan akan mengamalkannya dalam khidmat sebagai Ahli Parlimen dan Setiausaha Agung UMNO. Titah itu sangat tepat pada waktu negara sedang menghadapi cabaran yang besar ketika ini.

Rakyat sedang mengalami kesukaran hidup berhadapan Covid-19. Maka itu perlu sangat ahli politik bertindak secara prihatin dengan situasi semasa dan tidak menambah kesukaran dengan perbuatan yang boleh menimbulkan ketidakstabilan pemerintahan.

Ekonomi negara diancam dengan pelbagai cabaran luar seperti perang dagang China-USA, kejatuhan harga minyak, halangan perdagangan oleh negara tertentu, komoditi sawit yang dikait dengan alam sekitar dan pandemik Covid-19 seumpama perang dunia ketiga.

Kita perlu merancang dengan teliti untuk mengadakan pakej rangsangan khas tambahan bersepadu yang baru, Bajet 2021 yang mantap dan RMKe-12 yang menyeluruh bagi membangkitkan semula ekonomi negara. Adalah perlu segera pemikir dan pembuat dasar duduk berunding untuk menghasilkan idea bernas bagi membina semula ekonomi rakyat dan ekonomi negara.

Ayuh mulakan dengan hashtag #MalaysiaBangkit #RakyatBangkit#PerangiCovid hingga kita menang dan berdiri semula setelah kita jatuh. Jangan ditanya berapa kali kita jatuh, namun yang lebih penting ialah berapa kali kita berjaya untuk bangkit kembali.

(DS Ahmad b Maslan SU Agong UMNO, 18/5/20, jam 4.10 petang)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares